2017. május 23., kedd

Diabétesz kérdőív összesített eredménye


1) Melyek az 1-es típusú diabétesz elsődleges tünetei?

Helyes válasz: állandó szomjúságérzet, megnövekedett étvágy melletti fogyás, fáradékonyság és gyakori vizelés. 

(Örömmel látom, hogy válaszadók többsége ismeri az 1-es típusú diabétesz tüneteit, függetlenül attól, hogy érintett-e a betegségben vagy sem.) 


















2) Melyek az 1-es típusú diabétesz másodlagos tünetei (diabéteszes ketoacidózis jelei)?

Helyes válasz: hasfájás, hányinger, hányás, aceton szagú lehelet, eszméletvesztés, Kussmaul-légzés. 




3) Mi okozza az 1-es típusú diabéteszt?

Helyes válasz: autoimmun reakció

(Bevallom, egy kicsit elszomorított a kapott eredmény. A médiában megjelenő cikkekben, riportokban gyakran nem tesznek különbséget az 1-es és 2-es típusú diabétesz között, így a köztudatban az a TÉVHIT él, hogy a diabéteszt (típusától függetlenül) a helytelen életmód okozza. Nagyon sokat küzdünk ez ellen a "megbélyegzés" ellen, ugyanis az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, kialakulásának az oka a mai napig nem ismert. 





4) Mennyi az ideális éhgyomri vércukor érték?

Helyes válasz: 3,9-6,0 mmol/l (bár lehetnek kisebb eltérések az egyes laborok vércukorszint referenciatartománya között) 






5) Milyen életkorban alakulhat ki az 1-es típusú diabétesz?

Helyes válasz: Az 1-es típusú diabétesz bármely életkorban kialakulhat, de jellemzően gyerekkorban, illetve fiatal felnőttkorban jelenik meg.





6) Mit jelent a vércukormérő készüléken a "HI" jelölés?

Helyes válasz: Túl magas érték

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a vércukormérő HI (magas), valamint LO (alacsony) jelölés jelentésével, ugyanis adott esetben tragikus kimenetelű is lehet a félreértett jelzés, amelyre sajnos volt is már példa (HI jelölésnél tévedésből cukoroldatot kapott a beteg, amely a halálához vezetett). 






7) Gyógyítható-e az 1-es típusú diabétesz?

Helyes válaszAz 1-es típusú diabétesz a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de jól kezelhető. A diabétesz kezeléséhez (esetenként a kezdeti időszak, azaz „mézeshetek” kivételével) elengedhetetlen az inzulin.





8) Ön szerint fogyaszthatnak-e édességet a diabéteszes gyermekek?

Helyes válasz: Igen, mértékkel, a diétájuk részeként 

A diabéteszesek is fogyaszthatnak bizonyos mennyiségű édességet a diétájuk részeként, de szigorúan ellenőrizni kell a teljes szénhidrát bevitelt, amelynek része lehet az édesség is. Testmozgás előtt szintén megengedett plusz szénhidrátként az édesség fogyasztása, amennyiben a vércukor értéke megfelelő.




9) Ön szerint mi a legveszélyesebb egy diabéteszes gyermek számára a mindennapokban?

Helyes válasz: hipoglikémia, azaz kórosan alacsony vércukorszint

A hipoglikémia ugyanis eszméletvesztéshez vezethet. Eszméleténél lévő beteg esetében szájon át adott gyors felszívódású szénhidráttal (szőlőcukor, cukros üdítő, tömény cukros oldat, stb.) rendezhető a hipoglikémia. Eszméletlen betegnél glukagon injekció beadására van szükség). 

















Köszönön szépen mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet! 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése